Hoe voorkom je een mismatch bij jouw interim opdracht?
Een veelvoorkomend probleem op dit moment is een zogenaamde mismatch tijdens een interim opdracht. Samengevat gaat het hier om een combinatie van factoren waarbij de opdracht die aangeboden wordt en de opdrachtnemer geen goede match zijn. Zo kan er overselling zijn bij de interim en de opdrachtgever kan een onjuiste voorstelling van zaken geven. Als er sprake is van een mismatch kan dit voor beide partijen een nadeel zijn. Daarom staan hieronder tips om het te voorkomen.
Ook voor een interim opdracht geldt; onderhoud je skills
Het is een inkoppertje en toch wordt het vaak vergeten. Dat je goed bent in je werk is geweldig, maar je moet ook jouw skills onderhouden. Het gaat daarbij zowel om de soft als om de hard skills die je bezit en nog niet bezit. Het kan zijn dat je een korte cursus kan volgen om het een en ander op te frissen of dat je juist een nieuwe skill wil ontwikkelen. Niemand is perfect en bezit alle vaardigheden van de wereld, een schaap heeft immers geen vijf poten. Als je jezelf wel te goed in de markt zet met skills die je niet hebt, dan kan dat voor beide partijen nadelig zijn. Jij kan jouw interim opdracht waarschijnlijk stoppen waardoor je geen inkomsten hebt, maar de opdrachtgever zit ook met een gat.
Onjuiste beschrijving van een interim opdracht
Je bent zelf verantwoordelijk hoe jij jezelf presenteert naar de opdrachtgever, maar daarop is de opdrachtgever verantwoordelijk hoe hij de interim opdracht schrijft. Niemand kan jou verantwoordelijk houden als de opdracht niet aansluit bij de beschrijving, maar je kunt wel tijdens een gesprek goed doorvragen. Vraag naar wat exact de inhoud is, wat er precies verwacht wordt en laat gedetailleerde voorbeelden geven. Zo krijg je een beter beeld dan dat je alleen ene algemene omschrijving hebt van jouw taken. Wat valt bijvoorbeeld wel onder jouw verantwoordelijkheid en wat niet?
Als je voldoende door vraagt en ook controleert of jouw beeld van de opdracht goed is, voorkom je een mismatch bij jouw opdracht. Zo kun je namelijk zelf ook beter bepalen of jij de skills bezit die nodig zijn voor de opdracht. Misschien staat er niet in dat je leiding moet geven aan een aantal mensen, maar bezit je die ervaring nog niet. Tijdens een gesprek kan dat naar voren komen en dan kun je daarover of zelf een besluit nemen of hierover communiceren.
Zoekopdrachten via een interim-bureau
Er zijn verschillende bureaus waar je interim opdrachten kunt krijgen. Je schrijft je in tegen betaling en zij zoeken voor jou passende opdrachten. Eigenlijk werkt het op eenzelfde manier als een uitzendbureau, alleen is hier het streven geen arbeidsovereenkomst maar gaat het om tijdelijke opdrachten. Op basis van jouw skills en wensen zoals werkdagen en tijden, kijken zij naar de beschikbare opdrachten en mogelijkheden. Door hun ervaring kunnen ze ook makkelijker een mismatch voorkomen. Je bent vrij om opdrachten wel of niet aan te nemen en je kunt je ook bij meerdere bureaus inschrijven.